Проверка на резултати

Вече можете удобно и лесно да проверите Вашите изследвания

Запишете час за преглед

Проверете работното време на избрания от Вас лекар и запишете час за преглед

Клинични пътеки

На Ваше разположение е пълния списък на договорените с НЗОК клинични пътеки

Новини

13 Окт

Д-Р ЛИЛЯНА ЙОРДАНОВА - ПРЕНАТАЛНАТА ДИАГНОСТИКА ДАВА НАЙ- ИЗЧЕРПАТЕЛНАТА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ПЛОДА И БРЕМЕННОСТТА

d r Liliyana JordanovaД-р Лиляна Йорданова е завършила   Медицинския университет във Варна през 2003 година. Веднага след това е започнала работа като лекар в Спешна помощ, а година по-късно  се прехвърля в Родилно отделение, където работи като лекар-ординатор. Пред 2009 година д-р Йoрданова защитава специалност " Акушерство, гинекология и репродуктивна медицина". Пет години по-късно получава сертификат "Ултразвукова и доплерова диагностика в акушерството".

Какво представлява хистероскопията?

Хистероскопията е ендоскопски метод за оглед на матката, който дава възможност за диагноза на вътрематочни заболявания, кактои  за хирургичното им лечение. Тази процедура позволява оглед на вътрешността на маткатас оптичен телескоп с дебелина от 3 до 10 мм в диаметър, с чиято помощ се извежда образ от кухината на матката на монитор. Всеки хистероскоп е снабден и с набор от работни инструменти, които служат за оперативно лечение. Хистероскопия се предлага и в УМБАЛ “Канев” и пациентите не е необходимо да пътуват до друг град за диагностика и лечение .

Какви са преимуществата на методиката в сравнение с другите подобни - например ехография или рентген?

При хистероскопията всичко се вижда на екрана на монитор в естествен цвят, може да бъде наблюдавано от повече лекари, може да се направи видеозапис, който да се консултира от други специалисти. При споменатите по-горе други методики се виждат отразени черно-бели образи. При хистероскопията няма вредности, като при рентгеновото изследване. Може да се вземе материал за изследване.

Колко време пролежава пациентката след такава процедура?

Класическата хистероскопия, която се предлага в немалка част от лечебните заведения, може да бъде диагностична или оперативна. Използват се техника и похвати, които задължително изискват краткотрайна венозна анестезия. Наложително е дилатиране (разширяване) на канала на маточната шийка, след което се провежда самата хистероскопия (диагностична или оперативна). Обикновено пациентката остава за наблюдение в отделението поне денонощие.

При какви случаи е подходящо това изследване?

- миомни възли, разположени към кухината на матката;

- полипи на лигавицата на матката;

- при съмнения за прегради в кухината на матката и неправилни форми на кухината;

- при съмнения за развитие на раково заболяване на лигавицата на матката;

- преди хормонозаместващо лечение в климактериума;

- при неясни случаи на безплодие;

- при недоизносване на бременност (т.н. инфертилитет);

- при кръвотечения след поставяне на спирала;

- при невъзможност спиралата да се извади по стандартният начин или за намиране, и изваждане на счупени части от такава;

- при всички видове кръвотечения от матката с неясна причина;

- при хормонално лечение след операция на рак на млечните жлези.

Какво представлява амниоцентезата?

Изключително важно е да са каже, че амниоцентезата се извършва в АГ комплекс по клинична пътека. Амниоцентезата се прави с цел да се открият генетичните увреждания на плода като се взема проба от околоплодната течност, за да се проведе генетичен анализ по време на бременността. Това е най- често използваният начин за проверка на гените или хромозомите на бебето за специфични генетични изменения и може да Ви бъде предложен по различни причини.

Как се провежда амниоцентезата?

Амниоцентезата представлява вземане на малко количество амниотична (околоплодна) течност, която се намира около бебето в матката. Първо се провежда ултразвуково изследване, за да се провери положението на бебето и на плацентата. След това се почиства кожата над областта на матката с антисептичен разтвор и с фина игла се преминава през нея и коремната стена до вътрешността на матката. Със спринцовка се изтеглят около 15 мл. (равни на три чаени лъжички) от околоплодната течност. Тази течност съдържа клетки от кожата на бебето, които могат да бъдат изследвани в лаборатория, за да се проверят гените и хромозомите му.

Kога се провежда амниоцентезата?

Амниоцентезата се провежда след 16та гестационна седмица (между 17та и 19та седмица).

 Болезнена ли е тази процедура за пациентките?

Повечето жени определят амниоцентезата като некомфортна, но не наистина болезнена манипулация. Обикновено приключва за около 5 минути. Някои жени получават пристягане в областта на матката или лека болезненост за един ден. Това не е необичайно.

Какво се случва след амниоценетезата?

Процедурата отнема няколко минути. Няколко дни след амниоцентезата не бива да се претоварвате. Трябва да се избягва вдигането на тежко и усилените упражнения. Ако имате дискомфорт в коремната област повече от 24 часа, температура, необичайно течение или кървене, трябва веднага да се обърнете към лекар.

За колко време се получава резултатът от амниоцентезата?

Сроковете за получаване на резултат зависи от анализите, които ще бъдат проведени. За някои генетични изменения, резултатът се получава за около 3 работни дни, а за други 2-3 седмици. Ако получаването на резултат отнеме повече време, това не означава че е открито нещо нередно. Това означава, че култивирането на клетките е отнело повече време.

Какви други безкръвни манипулации се извършват в АГ комплекса на Университетска болница „Канев“?

Бъдещето е в безкръвната хирургия. При нас могат да бъдат извършени минимално инвазивно следните операции: отстраняване на кисти на яйчниците; отстраняване на извънматочна бременност;отстраняване на ендометриозни огнища; отстраняване на субсерозни миомни възли.

Какви са предимствата на този тип операции?

Лапароскопията е чудесен метод за извършване на гинекологична  хирургия. Въпреки сложността на операцията повечето жени се възстановяват изключително бързо след нея. Безкръвните методи намират все по- голямо приложение в медицината и обхващат все повече хирургични и гинекологични заболявания. Лапароскопията се извършва под обща анестезия в операционна зала. Предимствата са основно в краткосрочните резултати. Методиката води до по-лека оперативна травма, по-слаба постоперативна болка, по-бързо възстановяване на чревната функция, по-ранно захранване и раздвижване, по-малко постоперативни усложнения, по-кратък болничен престой, по-бързо връщане към обичайната активност на пациентите. Важна част от информираното съгласие е дискусията между пациентката и нейното семейство, ако тя пожелае, и лекаря относно рисковете и ползите за всяка от планираните процедури.

Прочетено 1446 пъти
УМБАЛ Канев

УМБАЛ "Канев" АД е лечебно заведение за болнична помощ, което осъществява дейността си при стриктно спазване на изискванията на Закона за лечебните заведения, Търговския закон и останалите действащи нормативни актове. 

сайт: www.mbal.rousse.bg/
  • Адрес:
    ул."Независимост" 2
    Русе 7002
  • Телефон:
    +359 82 887215 - Изп. директор
    +359 82 887351 - Регистратура

ДА ПОДДЪРЖАМЕ ВРЪЗКА