Проверка на резултати

Вече можете удобно и лесно да проверите Вашите изследвания

Запишете час за преглед

Проверете работното време на избрания от Вас лекар и запишете час за преглед

Клинични пътеки

На Ваше разположение е пълния списък на договорените с НЗОК клинични пътеки

Новини

Д-Р СТОЯН ГЕНАДИЕВ – ОТЛАГАНЕТО НА ЕДИН МЕДИЦИНСКИ ПРОБЛЕМ ВОДИ ДО ЗАДЪЛБОЧАВАНЕТО МУ

Д-р Стоян Генадиев,д.м., завършва Медицински университет в София през 2007 година. Професионалният му път започва в Университетска болница „Св. Екатерина“. През 2014 година придобива специалност „Съдова хирургия“. Година по-късно защитава дисертация на тема: „Избор на лечение при пациенти с варикозна болест на долните крайници“. Работил е в Клиниката по съдова хирургия на МБАЛ „Уни Хоспитал“. Паралелно с това е част от екипа който извършва бъбречни трансплантации в УМБАЛ „Александровска“ в София. От края на 2019г. е част от екипът на Отделение „Съдова хирургия“ на УМБАЛ „Канев“ – гр. Русе.

Тромбозата – какво представлява този процес?

Тромбозата е процес, при който става формирането на съсирек, още известен като тромб, в лумена на кръвоносния съд. Този съсирек не позволява на кръвта да циркулира в кръвоносната система. 

Това е процес, чрез който тялото ни се справя с различните наранявания. Например, когато се порежем на мястото на раната се получава мрежа от финни фибринови нишки, в които червените кръвни клетки се оплитат и така това играе ролята на запушалка, която спира кървенето. Ако обаче това се получи на грешното място, то води до тежки последици за организма.

Д-Р ПЕНКА КАМЕНОВА: РЕЦЕПТАТА СРЕЩУ ИНФАРКТ Е ПРОФИЛАКТИКАТА

29.09.2020г.

Д-р Пенка Каменова е възпитаник на Английската гимназия. Завършва медицина в Медицински уневиреситет – Плевен. Вече 5 години д-р Каменова е началник на Отделение Кардиология в Университетска болница „Канев“.

Д-р Каменова, нараства ли броят на българите, които страдат от сърдечно-съдови заболявания или тенденцията се задържа?

            България е страната от Европейския съюз с най-висока смъртност през 2017 г. - 1631 са смъртните случая на 100 000 души население. Заболявания на кръвоносната система и рак са двете основни причини за смърт в ЕС, трета е болести на дихателната система. Това показват данни на Евростат.

            След страната ни се нареждат Румъния (1488), Латвия (1485), Унгария (1470) и Литва (1418). В другия край на скалата, с най-ниска смъртност в Евросъюза е Франция (838 смъртни случая на 100 000 души). След нея са Испания (844), Италия (875), Люксембург (911). Анализът на статистическата служба сочи, че основна причина за смъртни случаи във всички страни членки са заболявания на кръвоносната система, освен Дания, Ирландия, Франция и Холандия – където това е рак. Най-голям дял на смъртни случаи, причинени от заболявания на кръвоносната система, се наблюдава в България (66%), а най-нисък – в Дания (23%). Най-висок дял смъртни случаи от рак пък е отбелязан в Словения (32%), а най-нисък в България (16%).

Знае ли българинът как да пази сърцето си и какво място заема България в лечението и профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания?

            И да, и не. Много различно е поведението по възрастови групи, по региони, в зависимост от образованието и най- вече от информираността на хората за значението на профилактиката.

НА ДОБЪР ЧАС!

10.08.2020г.

Предстои да излезе първият брой на списание „Общество и здраве“ – съвместно издание на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД – Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Научното електронно издание е поредният общ проект между двата института, залегнали в подписания между тях през март тази година Меморандум за съвместна дейност.
Навярно читателите си задават въпроса – какво общо имат една библиотека и една болница?

УМБАЛ „КАНЕВ“ АД – РУСЕ ИЗГРАЖДА НОВО СТРУКТУРНО ЗВЕНО „БИБЛИОТЕКА“

22.06.2020г.

Днес, между Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Университетска болница  „Канев“   беше сключен договор, по силата на който библиотеката приема да оказва и предоставя на лечебното заведение експертна методическа и ресурсна помощ при изграждане на ново структурно звено „Библиотека“.

Договорът беше подписан от директора на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе Теодора Евтимова и от Изпълнителния директор на УМБАЛ „Канев“ АД – Русе  Иван Иванов.

  • Адрес:
    ул."Независимост" 2
    Русе 7002
  • Телефон:
    +359 82 887215 - Изп. директор
    +359 82 887351 - Регистратура

ДА ПОДДЪРЖАМЕ ВРЪЗКА